Lær at leve med dine smerter.

 

Sådan tackler du kroniske lænderygsmerter

 

Trækkes du med smerter i lænden, så er du ikke alene: Omkring 800.000 danskere oplever hvert år rygsmerter, der har indvirkning på deres daglige liv og deres arbejdsevne, og en del ender med at få kroniske rygsmerter, især i lænden. Ofte er der ingen klar lægelig forklaring på, at ryggen gør invaliderende ondt. For at alle patienter med rygsmerter i hele Danmark kan få ens hjælp, har Sundhedsstyrelsen netop udgivet anbefalinger for, hvordan læger, kiropraktorer og fysioterapeuter bedst kan hjælpe patienter med kroniske lænderygsmerter. Deres vigtigste opgave er at hjælpe dig med at forstå din smerte og mestre din sygdom, og derigennem at blive ved med at have et godt liv.

 

Lær at mestre din sygdom

At mestre sin sygdom vil sige at få hjælp til selvhjælp: At lære hvordan du bedst lever livet trods smerte. Det bør foregå ved at få mere viden om ondt i ryggen og identificere den bedste måde at leve på trods smerter, for kroniske rygsmerter går desværre ikke væk igen. Det vigtigste råd er at være både fysisk aktiv og være sammen med andre mennesker. Når du bruger din krop aktivt, hæmmes oplevelsen af smerter, du får bedre funktion, og vægten kan holdes nede. Når du er social, hæmmes oplevelsen af smerter også, og funktionen bliver bedre.

 

Fysisk træning har god effekt

Fysisk træning har vist sig at have en god effekt på kronisk smerte og hjælper dig til at fungere bedre i hverdagen. Din kiropraktor eller fysioterapeut kan hjælpe dig med at vælge den rigtige træning. For ældre mennesker er træning i hverdagsaktiviteter vigtig, så du fortsat selv kan gøre rent og deltage i sociale aktiviteter. For dig, der er på arbejdsmarkedet er det vigtigt, at du får hjælp til fortsat at kunne klare sit arbejde bedst muligt. Måske skal der blot justeringer til på arbejdsmængde, antallet af pauser, arbejdsprocedurer eller din arbejdspladsindretning. Måske skal du have nye hjælpemidler eller personlig assistance.

 

Overvej manuel behandling

Foruden træning kan du overveje en kortvarig periode med manuel behandling af ryggens led og muskler hos din kiropraktor, når smerterne i en periode blusser op. Hos nogle mennesker hjælper denne type behandling til at forbedre bevægelse og funktion af led og muskler samt lindre dine smerter i en periode. Hvis sygdomsmestring, fysisk aktivitet og manuel behandling ikke virker nok, kan du sammen med din behandler overveje andre behandlingstiltag såsom medicin eller operation.

.

Virker eller videre.

98 12 43 11

reception@vejgaardkiro.dk

Hadsundvej 80, 9000 Aalborg.